Monday, December 28, 2020

ALEXANDER DECROO KNUFFELPREMIER

Belgie heeft een regeringsleider waarin het zich kan herkennen. Dit doet niets af van de "verdiensten" van zijn voorgangers.  In minder dan drie maanden is hij er in geslaagd het vermoeide politieke discours te keren. Hij is de gedroomde schoonzoon, de proto Belg, met het curieuze taalgebruik vandien. De oppositie is voorlopig de media strijd verloren.

Deze regering komt na te lange Byzantynse onderhandelingen, waarin te veel geruchten en theatrale uitvallen opvielen. De korte "staatsgreep" PS/ N -VA is niet doorgegaan, mede omdat De Wever zijn charisma niet langer kon vergulden. Het erbarmelijk parcours van de Vlaamse regering is daar niet vreemd aan. Vivaldi is een in vitro formule en niet het resultaat van een passionele verhouding. Decroo is er niettegenstaande in geslaagd de opinie warm(er) te maken voor zijn premierschap. Paul Magnette (PS) was de geroepen kandidaat als regeringsleider, te meer dat hij verantwoordelijk is voor een aantal gemaakte keuzes. Hij heeft trouwens het charisma, de intelligentie en de taalvaardigheid. Dat Decroo een Vlaams politicus is, maakte van hem de onvervangbare prins inter pares.

De ploeg is er een van verademing en verjonging. Frank Vandenbroecke (SP.A) is de geteste Ancien, met karakter. Het wordt vooral uitzien naar het post COVID 19.  De socio-ekonomische puinhoop wordt een bijna niet voorstelbare uitdaging. De lidstaten en de  EU wacht een heroisch creatief herstel initiatief, waarvoor nog geen model voorhanden is. Vincent Van Peteghem (financien/CD&V) en vooral Thomas Dermine (Relance, wetenschapsbeleid /PS) valt de Prometheus uitdaging toe om de zaken proberen recht te trekken. Dermine heeft nu de kans gekregen om zijn profiel van Wunderkind waar te maken.

Annelies Verlinden (binnenlandse zalen /DD&V), Vincennt Van Quickenborne (justitie/openVLD) en Sophie Wilmes (buitenlandse zaken/ MR) worden beschowd als pro's. Wilmes vooral moet proberen de geloofwaardigheid van Belgie te herstellen ( NAVO, EU, VN ( mislukt parcours in de Veiligheisdraad), AFRICA, AZIE, dossier Brussels Airlines enz. Het wordt ook tijd dat het onthaal in Brussel eindelijk te bekijken valt, liever dan te omzeilen.

Decroo kan daarbij nog het voorbeeld van zijn vader, ras politicus, opvolgen. Hij kan ook rekenen op de persoon van de koning, die een te naderen persoon is geworden in een land dat lijdt onder een nadelig saldo aan symboliek.

No comments:

Post a Comment