Monday, June 8, 2020

EEN ANDER BELGIE ?

Er beweegt iets in Belgie. De Covid 19 crisis heeft secundaire gevolgen.

Recente ontwikkelingen  hebben geleid tot een bewustwording van een gevaarlijke bestuursfaling. Het Belgisch model werkt niet. Het multiplicator effect van kieskringen, besturen en Excellenties heeft elke geloofwaardigheid ingeboet. Belgie is internationaal overgekomen als de evenknie van Brussel, inconsequent. Dat eerste minister Sophie Wilmes er toch nog in geslaagd is om de toestand ( zij het op ongelijke manier) te beheersen verdient alle waardering. Zij is Snowwhite , omringd door de 7 absurde dwergen, die de Belgische puzzle moeten voorstellen.

De partijen die nu het confederalime aanbevelen verdedigen een onhoudbare allegorie. Zij bekennen vooral kleur in hun cultuurvoorstel. Zij willen een "allochtoon" Vlaams verhaal  officialiseren dat een eng, reducerend provincialisme bevoordeligd. De "Servische"vleugel van de N-VA (Homans, Demir en Co.) en Vlaams Belang bevinden zich duidelijk in een soort Heimat fantasie, die een  regressief Vlaams epos voorstelt. Voor deze strekking stelt Belgie een belegerd Sarajevo voor. De PS /SP and de Liberale zuil zien het anders...

Een opklaring kan inderdaad komen uit de PS/ SP en MR, die nu een aantal taboes proberen uit de weg te krijgen . Dit houdt niet in dat men terugkeert naar een unitair model. Herfederalisering en deconcentratie a la carte moeten wel kunnen worden doorgelicht, over de hoofden van een aantal dubieuze belangen heen.

In de Morgen spraken Luc Tuymans, Tom Lanoye en Tom Barman over de teleurgang van de beschaving in  het populistich DNA binnen rechts Vlaanderen. De cultuur wordt er gedegradeerd tot folklore met een regionale kleur. Vlaanderen vakantieland begint gevaarlijk de weg op te gaan van een soort familie Trapp saga met xenofobe accenten  ! De zangfeesten worden uit de oude doos gehaald terwijl de wereld kiest voor hip hop en rap.

Het wordt een hete politieke zomer. Belgie moet zijn beleidsformule afslanken. Het status quo bevriest een verstandelijke stagnatie die alleen maar de belangen dient van een rechts  gedachtengoed in Vlaanderen en van een absurd bestuur in Brussel. Vroeger kwam de vernieuwing uit Vlaanderen. Nu komt ze misschien opdagen uit een onverwachte hoek, vooral uit frans sprekend Belgie en uit de SP/ PS/ MR. Het wordt uitkijken naar een Georges Louis Bouchez - Conner Rousseau / Paul Magnette axis... De versleten, falende politici moeten eindelijk  een rationeel alternatief overwegen  ... "it is over " ! Het is tijd voor een sobere, efficiente herschikking !

No comments:

Post a Comment