Sunday, April 27, 2014

SIEGFRIED BRACKE

Siegfried Bracke heeft, na andere Vlaamse opiniemakers, de mening verdedigt dat taal niets te maken heeft met identiteit.
Ik ben het daarmee volledig eens en heb dit ook, tot vervelens toe, herhaalt..
Een vraag : wanneer Dai Sijie of Julien Green bijvoorbeeld in het frans schrijven, worden zij dan door de Vlaamse "censuur" beschowd als afvallend Chinees en Amerikaan  ? Give me a break!
Het is hoog tijd dat deze "Servische", wereldvreemde virus, die de Vlaamse identiteit blijft ondergraven, eindelijk in een open politiek/cultureel debat wordt aangesproken en begraven.

Gelukkig bestaat er in Vlaanderen een groeiende weerstandsbeweging tegen het overheersend Heimat provincialisme dat zich ook uitdrukt in bijna wereldvreemde, absurde uilatingen.
Gerard Mortier en Jan Hoet hebben deze mentale verloedering frontaal aangevallen.
Een anachronistische doorlichting van de wereldpolitiek, de kunst, de ekonomie, leidt  tot het overheersend intellectueel droogdok, waarin "officieel" Vlaanderen is verzeild . De deuren en ramen gaan dicht, terwijl bij de buren het dividend van een multi conceptuele visie kan  worden geincasseerd.

De staatshervorming heeft geleid to een soort monsterverbond "bis", dat noch efficient, noch creatief is en alleen de "verlichting"marginaliseert. Het herverven van verkeerborden wordt voorgesteld  als een verovering van identiteit !

Vlaanderen kan zich beter waar maken door af te zien van een structurele neurose die verwijst naar weinig aantrekkelijke gedragspatronen en ons terugbrengen naar de situatie waarin de Oostenrijkse Nederlanden de ook morele tol moesten betalen als gevolg van de  afsluiting van de Schelde. De negatie van een meer positieve, ongecomplexeerde visie kan alleen een verdere deficitaire consequentie meebrengen.

De zogenaamde "correcte" Vlamingen zouden moeten worden aangespoord de 577 pagina's van de intellectuele Rock Star Thomas Piketty te verwerken, makro te denken en de" onbewogenheid " in te wisselen voor "vrijmoedigheid". Zij hebben alle troeven maar blijven spelregelsvreemd.

No comments:

Post a Comment